Firma Steinhauser získala ocenění za nejlepší řeznicko-uzenářskou prodejnu
Eva Kreplová pondělí 22.2.2016
Ilustrační foto Autor: RegionálníPortály.cz
Historie tišnovské firmy Steinhauser sahá až do roku 1790. A jak říkají sami Steinhauserovi: „Naše jméno bylo vždy spojeno s čerstvým masem, voňavými uzeninami a úsměvem za pultem“.Heslo dodržují dodnes, možná proto získali v roce 2015 ocenění za nejlepší řeznicko-uzenářskou prodejnu v kraji. Firma Steinhauser je také držitelem značky KLASA, získala mezinárodní standard kvality BRC Global Standard (British Retail Consortium) a následně i IFS (intarnational Features Standards). Cesta k úspěchu ale nebyla vždy jednoduchá. Rodina Steinhauserů si v minulosti prošla těžkými chvílemi. V 50. letech byla firma vyvlastněna a svou činnost musela na čas zastavit. V 90. letech začala však nová etapa firmy navazující na poctivé řemeslo svých předků. O historii firmy a uzenářském řemesle jsem si povídala s panem Ladislavem Steinhauserem mladším.
Pane Steinhausere, historie Vaší společnosti sahá až do roku 1790, využíváte z dávných dob nějaké recepty?
Nejstarší receptury, které používáme, jsou na šunkový salám a na gothajský salám. Vyrábíme je podle ČSN z roku 1977. Troufnu si však říci, že jsou mnohem lepší, neboť používáme lepší surovinu, koření a hygienická úroveň provozu je na mnohem vyšší úrovni.
Firma Steinhauser byla v 50. letech vyvlastněna, nová éra firmy začala až v 90. letech. Proč jste se rozhodli vrátit k řemeslu?
Naše rodina pracovala v oboru zpracování masa i v dobách, kdy soukromé podnikání nebylo povoleno. Dědeček pracoval celou svoji profesní kariéru v tehdejším Jihomoravském průmyslu masném, táta přednášel technologii zpracování masa na Veterinární a Farmaceutické univerzitě v Brně.
Často si u vás kupuji medovou šunku, prozradite mi recept?
Jedná se o šunku nejvyšší kvality s přídavkem kvalitního českého medu.
V roce 2015 jste získali ocenění od Českého svazu zpracovatelů masa za nejlepši řeznicko-uzenářskou prodejnu v kraji. Čím jste porotu nejvíce zaujali?
Kvalitními produkty, péčí o zákazníka a prostředím prodejny.
Foto: Tišnovská prodejna. Další prodejny se nacházejí v Brně, Boskovicích, Rajhradu a Blansku.
Práce v řeznicko-uzenářském průmyslu musí být psychicky náročná, prodáváte zboží, které si někteří lidé z etických důvodů nekoupí...
Samozřejmě dbáme na welfare porážených zvířat, veškerý dobytek, který u nás na jatkách porážíme, pochází z blízkého okolí. Zvířata nejsou stresována dlouhými převozy. Porážku provádíme maximálně šetrně a vždy ji provádí patřičně kvalifikované osoby.
Nabízíte široké spektrum masa a uzenářských výrobků, pochází veškerý dobytek z České republiky nebo dovážíte maso i za zahraničí?
Veškerý dobytek poražený u nás na jatkách je z blízkého okolí, výsekové maso nabízené na našich prodejnách je vždy českého původu. Pro výrobu masných výrobků však některé druhy masa dokupujeme od těch nejlepších a prověřených dodavatelů i ze zahraničí (Německo).
Jaký máte názor na balené maso v supermarketu, je šance narazit na dobrý kus?
Určitě, řada firem produkuje kvalitní maso, které je baleno a prodáváno v supermarketech.
Jaký druh uzeniny máte vy nejraději?
Samozřejmě náš tradiční špekáček, gothajský salám a dědovu paprikovou klobásu.
A jak upravené maso preferujete?
Pečený bůček, smažený řízek z krkovice.
Co nového chystáte v roce 2016?
Letos na jaře otevřeme nové moderní jatky ve Skalici nad Svitavou. Před pár lety jsme zde zakoupili velmi zanedbaný objekt jatek v areálu bývalého agropodniku. Objekt jsme celý revitalizovali a vybavili nejmodernější jateční technologií.
Pane Steinhausere, děkuji Vám za rozhovor pro RegionyBrnenska.cza přeji do budoucna vše dobré.
B.C.S. s.r.o.Rosice nabízí volné pracovní místo na plný úvazek, na zkrácený úvazek (HPP, DPP). ➤ Nabízíme pracovní smlouvu na plný i částečný úvazek. Výuční list není podmínkou. Pozice je vhodná také pro OZP
Byl článek zajímavý?
Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.
16.6.2025 | ZOO, aquaparky, zámky, ale i nově opravené památky i menší expozice. Rok 2024 na Vysočině ukázal, že region má co nabídnout v každém ročním období. Turistické cíle přilákaly v roce 2024 téměř 2,5 milionu lidí. „Mezi...
9.6.2025 | Do oprav, modernizací a posílení kybernetické bezpečnosti v elektrárně Dalešice, která je druhou nejvýkonnější přečerpávací vodní elektrárnou u nás, ČEZ letos vynaloží 113 milionů korun. Mezi technicky významné akce patří...
Ve stánku se zeleninou na okraji Velké Bíteše si lidé nakoupí klidně i půlnoci. Jedná se totiž o samoobslužnou formu prodeje. Stánek díky tomu funguje nonstop.